Vaart 10 – Gorinchem | Tel 0183 58 12 51

Om zoiets goed te kunnen doen moet je geen bloed, maar betonmortel in je aderen hebben’

 

In 2022 start Merwetank uit Gorinchem met de bouw van een nieuw tankopslagbedrijf in Dordrecht. In de Tweede Merwedehaven is 25.000 m² grond gekocht, waarop een tankopslag gevestigd kan worden van ca. 87 tanks, goed voor een totale opslag van ca. 70.000 m³ tankinhoud. Het betreft opslag voor plantaardige olie die in de voedingsmiddelenindustrie gebruikt wordt. Een ontzettend kapitaal intensieve investering, die in meerdere fases in de komende 1 – 2 decennia gerealiseerd moet worden.

 

In de eerste fase wordt een fundering gemaakt voor ca. 30.000 m³ en een bedrijfsgebouw van ca. 1000 m², waarin 5 verladingsstations voor vrachtwagens gemaakt worden en voorzieningen voor operators en kantoorpersoneel komen. Tevens wordt er een afmeervoorziening gemaakt, waarmee schepen met een laadvermogen tot ca. 3000 ton af kunnen meren en geladen of gelost kunnen worden.

 

Voor de bouw koos Merwetank voor Bouwbedrijf Den Toom – Heikoop. Directeur Wout de Jong: ‘DTH heeft onze terminal in Gorinchem in 2014 ook gebouwd. Daar waren we zeer tevreden over. In deze tijd van prijs onzekerheden ligt volgens onze architect een aanbestedingstraject niet zo voor de hand. We hebben dus gekozen voor een bouwteamverband. Daarin zijn twee dingen heel belangrijk: we moeten elkaar vertrouwen en we moeten elkaar wat gunnen. Onze architect voert regie op dat proces en ik denk dat zowel DTH als Merwetank geen spijt hebben dat we voor deze optie gekozen hebben.’

 

De keuze voor DTH werd mede ingegeven doordat in het bouwproject heel veel beton verwerkt gaat worden. Alles bij elkaar ongeveer 2000 m³, waarvan ruim 1100 m³ een keer in één dag moet worden gestort. ‘Om zoiets goed te kunnen doen moet je geen bloed, maar mortel in je aderen hebben’, lacht De Jong, ‘maar het is niet alleen het betonstorten wat we belangrijk vinden, ook het bedrijfsgebouw moet van enige allure zijn. Wij denken dat beide aspecten bij Den Toom – Heikoop in goede handen zijn’.

 

Omstreeks 1 februari 2022 zal de eerste van 825 heipalen van 25 meter lengte in de grond gaan. Met de bouw van de tanks van de eerste fase is reeds in maart 2021 begonnen en die zullen in het voorjaar aangeleverd worden. De planning is dat aan het einde van de zomer van 2022 het eerste schip z’n lading in de tankterminal kan afleveren.

 

Wout de Jong Directeur Merwetank

 

Loading...